סימפטומים של Long Covid וטיפולים מהרפואה היפנית

בועז קולודנר

זה היה באפריל 2020 עוד לא ידענו בדיוק מה זה קורונה, כל יום היתה שמועה אחרת ובחדשות היו המלצות מפחידות, אז פגשתי בפעם הראשונה את הסימפטומים של Long covid, אפילו שהשם הזה עוד לא היה קיים. פציינטית קבועה שלי, בעבר טיפלתי בכאבי גב תחתון מהם סבלה. אותה פציינטית היתה בין הראשונים בארץ להידבק בקורונה, היא אחות בחדר מיון, ונדבקה עוד כשלא ידעו הרבה על המחלה, כבר בהתפרצות הראשונה.

למרות שהמחלה לא הייתה חריפה והיא עברה אותה בשלום, היא הייתה אומללה. הגיעה אליי עם צריבה בכל חלל הפה, חוסר טעם וריח, חוסר תיאבון מוחלט, ללא יכולת להירדם, ובנוסף דיכאון ממש קשה עם בכי לא מוסבר במהלך כל היום – חייה היו סיוט

אף אחד לא ידע להסביר מה עובר עליה, שלא לדבר על פתרון או הקלה. מזכיר לכם שהינו רק בתחילת המגפה.

בעבודה מאומצת בעזרת הכלים של הרפואה הסינית והיפנית בתוך זמן קצר הצלחנו לעזור לה בצורה דרמטית. מאז הגיעו אלי לא מעט פציינטים הסובלים מסימפטומים שונים לאחר שחלו בנגיף הקורונה. מעניין שרבים מהם, למרות שחוו סימפטומים קשים, המחלה עצמה לאו דווקא הייתה קשה. חלק מהפציינטים מגיעים אלינו עם תופעות שנמשכו כבר יותר מחצי שנה ואף יותר. למדתי את הנושא לעומק, מאז כתבתי לא מעט מאמרים והעברתי הרצאות מקצועיות על הטיפול בLong COVID.

לפי מחקרים בארה"ב ולפי CDC בין 15-25 אחוז ממי שנדבק בנגיף יפתח סימפטומים של Long Covid. בערך אחד מחמישה מחלימים זה מספר עצום! נכון להיום בכל שבוע נתון אנחנו מטפלים קליניקה שלנו בנקודת מגע ב 5 עד 10 פציינטים עם סימפטומים של LONG COVID הסימפטומים מגוונים ותוקפים מערכות גוף שונות, ואנו מבינים שזה משהו שעסוק בו הרבה בתקופה הקרובה.

אומנם אצל כולם אנו רואים סימנים ברורים של דלקת כרונית, כנראה גם במוח, ופגיעה באיכות הדם – הדם הופך להיות סמיך יותר ״חם״ יותר, מודלק יותר, שאר הסימפטומים משתנים מאדם לאדם. אחת התאוריות הרווחות להסביר את מגוון הסימפטומים הגדול, היא שהנגיף יוכל לעבור את הBlood Brain Barrier – , כלומר להגיע למוח ולהשפיע על מערכות שונות. 

 

הסימפטומים הנפוצים ביותר שאנו פוגשים:

  1. קוצר נשימה, קושי בנשימה.
  2. בעיות ריכוז, שכחה, חרדה, פוסט טראומה, דיכאון, כאבי ראש, עייפות ותשישות, סחרחורות.
  3. כאבי שרירים, כאבי מפרקים, כאבי חזהאיבוד טעם וריח, טיניטוס (צפצופים וצלצולים באוזניים), בעיות שינה, דפיקות לב מואצות.


החדשות הטובות הם שבהחלט יש לנו המדקרים איך לעזור ובמקרים לא מעטים לעזור הרבה. בסגנון העבודה של הרפואה היפנית – (נישה של הרפואה הסינית) נהוג לאבחן בעזרת מגע. הנחת העבודה שלנו על רגל אחת היא שלרוב התלונות שנפגוש יהיו נקודות רגישות למגע, סמוך לבעיה או קשורות לבעיה. ניסיון רב השנים שלנו מראה כי ברוב המקרים אם נצליח לשחרר מכאב נקודות הקשורות לסימפטום – הסימפטום יעלם.

לדוגמא : כאב גב. אם נמצא נקודות שכואבות למגע, ונשחרר אותם כך שהנקודות כבר לא כואבות למגע, סבירות מאוד גבוהה שהכאב גם יעלם תוך זמן קצר.

לדוגמא: אולקוס. אם נמצא נקודות רגישות למגע בבטן העליונה ונשחרר אותם מכאב, סבירות מאוד גבוהה שהסימטומים הקשורים לאולקוס יעלמו גם הם. 

בהקשר של פוסט קורונה, מהר מאוד מצאנו אזורים רגישים למגע אופייניים. רגישות והצטברות לימפאטית מתחת וסביב האוזן וסביב בסיס הגולגולת היה ממצא מאוד אופייני לרוב הסימפטומים שפגשנו. גם אזורים הקשורים למערכת העצבים ואיכות הדם היו רגישים אצל אחוז גדול מהמטופלים. 

עוד לפני שיצאו המחקרים על ההשפעה שיש לקורונה על הדם, תוך כדי ״מישוש״ לקוחות רבים שלי שחלו בקורונה, ראיתי אצל כולם סימנים של פגיעה בדם – באיכות שלו, בזרימה שלו וב״צמיגות״ שלו. 

אפשר לעשות הרבה ולעזור הרבה בכל קשת הסימפטומים של Long Covid

לצערי משרד הבריאות הישראלי והעולמי אינו נותן הנחיות והמלצות מה לעשות במקרה של הדבקה מלבד להישאר בבית ואולי לקחת אקמול. יש מה לעשות!

אנו ממליצים להתייעץ עם בעלי מקצוע, ולטפל בצורה מהירה כדי למנוע הידרדרות והחרפה בסימפטומים, וכדי למנוע תופעות וסימפטומים של .Long COVID מנסיון שלי יש הרבה מה לעשות, ולעזור למחלימים. 

 בשולי הדברים: הטיפול החשוב ביותר הוא מניעתי:

הבסיס של הרפואות העתיקות הוא שהטיפול הטוב ביותר הוא מניעה.
היגיינה מאז ומעולם הייתה המלצה גורפת בזמן מגיפה.
שטיפת ידיים וכו׳. שטיפת פה, פשוט וזול (המכיל יוד) יכול לעזור במניעה.
שטיפת וגרגור מי שטיפת פה במיוחד אחרי שהיינו סביב המון אנשים זה קל ופשוט. 

ככל שהגוף חזק ומאוזן יותר כך היכולת שלו להתמודד מול כל איום עולה. הכי זול הכי טוב – לנשום, לחייך, לישון, ולזוז. ישנם מגוון תוספים תזונתיים שניתן לאמץ ל״חיזוק כללי״. המגוון אדיר המחקר פחות, אני אישית ממליץ לפציינטים שלי ויטמין סי – 3 פעמים ביום, ופטריות מרפא ( שיטאקי, מיטאקי ועוד).

לבריאות

By יפעת קולודנר April 2, 2025
היי, אני רוצה לשתף אותך במשהו שקרוב לליבי. כבר שנים שאני מלווה תלמידים ותלמידות בדרך להפוך למדריכים מקצועיים לפילאטיס – ואני תמיד חוזרת לאותו עיקרון פשוט, אבל מהותי: כדי להבין את השיטה באמת – צריך להכיר גם את הבסיס של המזרן וגם את כל המכשירים . הכשרת המורים המקיפה שאני מעבירה ב"נקודת מגע" נולדה מתוך ההבנה הזו. אנחנו לומדים לעומק את תרגול המזרן – הבסיס של השיטה, המקום שבו הגוף חושף את עצמו ללא תמיכה וללא קיצור דרך. משם אנחנו יוצאים למסע תנועתי מלא, דרך כל מכשירי הפילאטיס : Reformer, Cadillac, Wunda Chair, Ladder Barrel ו–Spine Corrector (Step Barrel). לכל מכשיר יש איכויות משלו: טווחי תנועה אחרים, זוויות עבודה מגוונות, ואת האפשרות לגשת אל הגוף – כל גוף – מזווית אחרת. השילוב ביניהם מייצר עומק, דיוק, גיוון והבנה שלמה של התנועה. ככה ג'וזף פילאטיס עבד – וככה אני מאמינה שצריך ללמד .
By יפעת קולודנר April 2, 2025
ג'וזף פילאטיס, בספרו Return to Life Through Contrology, פתח את סדרת תרגילי המזרן שלו עם תרגיל "המאה" (The Hundred), ואחריו "רול אפ" (Roll Up), מתוך אמונה שהם מכינים את הגוף בהדרגה לעבודה עמוקה ומדויקת יותר. עם השנים, תלמידיו המשיכו לפתח ולהרחיב את השיטה, והוסיפו תרגילים נוספים שמאפשרים הכנה טובה וממוקדת לפני ביצוע תרגילי הליבה של הפילאטיס. תרגילים אלה, המכונים "תרגילי פרי-פילאטיס", עוזרים לנו להיכנס לאימון בצורה חכמה, מאוזנת ומדויקת יותר.
אימון והתרגול של מורי פילאטיס
By יפעת קולודנר April 2, 2025
כמורים לפילאטיס, המקצועיות שלנו אינה מסתכמת רק בהעברת שיעור מובנה ומדויק, אלא גם ביכולת שלנו להבין את התנועה דרך הגוף שלנו. כאשר אנו מתרגלים בעצמנו, אנו חווים את הניואנסים של כל תרגיל, את ההשפעה של נשימה נכונה, את השליטה הדרושה בכל תנועה ואת הזרימה בין תרגילים. היכרות עמוקה זו מאפשרת לנו לא רק לבצע את התרגילים נכון, אלא גם להסביר וללמד אותם מתוך תחושה פנימית של הבנה ולא רק מהידע התאורטי.
עוד כתבות
Share by: